Waterfront – Supermarkt

Toegegeven, ik ben ook lid van de meerderheid die voor alle levensbehoeften altijd weer naar de supermarkt gaat… Maar nu de oogsten binnenkomen valt het me langs de buitenwegen van de gemeente op dat er steeds meer borden langs de weg staan die adverteren voor van alles en nog wat. Natuurlijk soms standaard zaken zoals De Meerpaaldagen, maar ook voor bedrijven buiten deze polder. Net als tijdens het politieke hoogseizoen staan er steeds meer borden in de akkers, maar dit keer voor al het goede wat de gemeente te bieden heeft. Naar kampen rijdend stond er een kleine caravan waar onder veel belangstelling kersen werden verkocht door de boer zelf. Richting Elburg zag ik een bord staan dat beweerd dat ik de lekkerste eieren even verderop links kan kopen. Ik haakte daar eens op in en ik kwam daar bij een klein hokje buiten de boerderij waar je zelf gewoon zoveel eieren kon kopen als je wilde, gelegd door de kippen die je verderop kippig hoorde zijn. Er was zelfs een huisgemaakte Advocaat te koop. En het deed me denken aan vroeger. Toen ik klein was ging ik ook met m’n ouders vaak naar boerderijen even buiten het dorp waar je gewoon je aardappels kon kopen bij de boer. Of ook fruit. En waarom ook niet? De prijzen zijn vaak laag ten opzichte van de supermarkt, en dat heeft niks met de kwaliteit te maken van hun producten. De boer haalt er zelfs een betere marge op en het is meteen een investering in de lokale economie.

Maar buiten dat is het gewoon best interessant om weer in contact te komen met de bron van het alledaagse eten dat we hebben. En we mogen eigenlijk ook behoorlijk trots zijn op de Agrarische sector hier. Wist je bijvoorbeeld dat twee van de beste appelsap merken komen uit twee bedrijven gewoon hier in deze gemeente? Namelijk Vereecken en Vermeulen, en de bedrijven zijn ook te bezoeken met hun eigen winkels. Dronten heeft zelfs een eigen bierbrouwerij genaamd Praght die, naar mijn persoonlijke mening, uitstekende bieren produceert. Uiteraard is ook daar op lokatie te genieten. Er is hier ook de Christelijke Agrarische Hogeschool die naast internationaal hoogstaand landbouw onderwijs ook eigen productie aanbied in haar winkel. Dit geld ook voor de landbouwschool Warmonderhof die ook haar eigen winkel heeft. Deze winkels zijn net als de bierbrouwerij te vinden aan de Wisentweg. Net buiten het dorp aan de Haringweg zijn ook meerdere boerderijen te vinden die handelen in groenten en fruit. Aan de beverweg te Biddinghuizen was het geloof ik dat ik een boerderij zag die haar aardappels verkocht vanuit een ‘muur’ zoals bij sommige snackbars!

De diversiteit van bedrijven valt dan ook meteen op. Zo is er natuurlijk meer dan genoeg reguliere teelt, maar misschien ben je wel liefhebber van biologisch? Of misschien zelfs Biologisch-Dynamisch? Alles is te vinden in deze polder. Wat ik ook een erg mooi bedrijf vind is die van Van Wees, die met De Polderzoom een bedrijf hebben waar de koeien grazen in de velden en de melk op locatie verwerkt word tot kaas. Dit geld trouwens ook voor de Vermeulen boerderij waar Flevosap geproduceerd word. Je kan kijken hoe appels verwerkt worden en het ook kopen. En daar zijn deze bedrijven niet alleen in. Een andere leuke om te vermelden is Zorgboerderij ‘Hoeve Vredeveld’. Op deze boerderij kunnen mensen die speciale zorg nodig hebben van welke aard dan ook terecht om eens een dagje groene vingers te krijgen. Ze verkopen hier naast eigen product ook streekproducten van binnen en buiten te gemeente. Van snuisterijen en planten tot vers vlees. Zo is directe handel tussen consument en boer niet alleen voordeliger voor beiden, maar ook een flink stuk interessanter voor u als mogelijke bezoeker. Ik zou dan ook zeker aanraden om eens te gaan kijken bij een van de vele bedrijven in de gemeente. Maar ook natuurlijk hier buiten! Loop bij de Elburger havens vooral eens je neus achterna en ontdek de palingrokerij en haar winkel. Doe het gewoon eens! Kijk om je heen en geniet!