SLOD vraagt faillissement aan

Foto: Bart Kromwijk

Dronten – Op zondag 1 november heeft RTV8, de lokale omroep van Dronten, de zender uit de ether gehaald. Om 12.00 uur zijn alle uitzendingen stop gezet. Het bestuur gaat een faillissement verzoek indienen voor de Stichting Lokale Omroep Dronten. RTV8 zendt vanaf 19 februari 2012 met behulp van 25-30 vrijwilligers uit op de frequentie 107,4 FM.

Gemeente Dronten heeft eerder dit jaar besloten de tweede bekostigingsplicht niet uit te betalen omdat de gemeente van mening is dat de omroep niet voldoet aan de eisen van de mediawet. Zo is onder andere het aanbod aan lokaal nieuws op de zender volgens hen te summier. RTV8 heeft bezwaar aangetekend bij de voorzieningenrechter omdat door het stop zetten van deze betalingen, niet langer de huur van het pand of de stroomrekening kon worden betaald. Voorzitter Gerwin van der Kamp: ‘Het klopt inderdaad dat we nog niet voldoen aan de mediawet, maar het stop zetten van de bekostigingsplicht helpt er niet aan mee om überhaupt aan deze eisen te gaan voldoen. We werken er al een tijd hard aan om meer nieuws aan te bieden op de radio. Zo worden sinds 14 oktober nieuwsblokken ingesproken door onze vrijwilligers. Op de website kan men dag en nacht terecht voor het laatste nieuws.’

De voorzieningenrechter heeft op dinsdag 27 oktober jongstleden de gemeente in het gelijk gesteld, waardoor de omroep nu niet verder kan. Het bestuur van de stichting wil alle vrijwilligers die zich de afgelopen jaren hebben ingezet voor de omroep hartelijk bedanken. Gemiddeld waren er tussen de 25 en 30 vrijwilligers actief met het maken van programma’s, het verzamelen van nieuws en het verzorgen van de techniek.

Update 17 december 2015, artikel De Drontenaar: Faillissement RTV8: Gemeente op alle fronten teruggefloten