Waterfront – In Dronten Is Niets Te Doen

Wandelend, fietsend of rijdend valt vooral op dat er eigenlijk vrij weinig opvalt. Uit mijn studietijd staat mij nog goed bij welke indruk ik kreeg, elke keer dat ik terug kwam in Dronten.  Een gemiddelde zaterdag avond is al gauw vergelijkbaar met een maandagochtend in een Gronings wijkcentrum. Van het flamboyante van de stad is er geen spoor. Met een glimlach denk ik dan terug aan de vrouw die haar papagaaien uitliet in mijn voormalige stad. Dronten en haar dorpen komen vooral over als erg rustig en soms zelfs een beetje saai. Maar is dat nou wel echt zo?

Stiekem gebeurt er eigenlijk ook weer van alles in en om de gemeente. Een van de oudste van deze belevenissen zijn natuurlijk De Meerpaaldagen. Vele vrienden en kennissen van mij kijken al lang uit naar een van de grootste feesten die het dorp kent. Ook in de opkomst is er elk jaar weer te spreken van een regelrecht succes. Wat ik daarbij ook altijd  weer leuk vind om te merken is dat de meesten niet zozeer komen vanwege de muziek… maar omdat iedereen komt. Een betere reden is er natuurlijk ook niet! Maar De Meerpaaldagen zijn zeker niet het enige feest. Zo is er ook het jaarlijkse Nirwana Jaarfeest, dat ooit begon als het Bottombeat Festival welke namen heeft mogen verwelkomen zoals De Heideroosjes en ook Herman Brood. Een ander groot feest is Dronten @ Live dat van een bedrijfsfeest doorgegroeid is naar een groot evenement in De Meerpaal. Maar als het gaat om feesten spant Biddinghuizen de kroon. Niet alleen heeft het van alle dorpen de grootste Koningsdagviering, het heeft ook een imposante buurman; Evenemententerrein Walibi World. Het mag geen geheim zijn dat enkele van de grootste feesten en festivals gehouden worden op slechts een kleine fietstocht van dit bescheiden dorp. Dan hebben we het over Lowlands, Defqon, Opwekking en meer.

Dan hebben we natuurlijk nog een van de grootste pretparken van Nederland vrijwel naast de deur, die ook weer haar eigen feesten organiseert. Hieronder het extreem succesvolle Halloween Fright Nights. Maar buiten deze enorme feesten zijn er ook weer diverse kleine. Zo heeft het kunst collectief XL De Ateliers haar eigen XL Festival. Een gemoedelijk festival dat zich meer richt op (lokale) audiovisuele cultuur. Daarnaast zijn er nog regelmatige streekmarkten, vrijhandel en sportevenementen. Een van de meer opvallende evenementen is Sunsation dat plaatsvind in het Robert Morris Observatorium. Het wat? Het Observatorium is een stuk landkunst dat ruwweg gezien kan worden als een cirkelvormige aardwal waar openingen door zijn gemaakt. Deze openingen komen overeen met de winter- en zomerzonnewende. De momenten waarop de zon op z’n hoogst en laagst opkomt. Als je rond de winterzonnewende in een gekke bui bent is er natuurlijk ook nog Santa Run voor het goede doel waarin vele deelnemers verkleed als kerstman door het dorp hardlopen.

En om een beetje vals te spelen… Binnen een uur ben je al gauw bij de bevrijdingsfestivals van Almere en Zwolle. Al met al is er zeker genoeg te doen in Dronten. Al moet je soms een beetje zoeken!