• Home »
  • Regio »
  • Studenten Windesheim Flevoland brengen bevrijdingsvuur naar Bevrijdingsfestival

Studenten Windesheim Flevoland brengen bevrijdingsvuur naar Bevrijdingsfestival

Almere – In de nacht van 4 op 5 mei vindt de nationale Bevrijdingsvuurestafette plaats. Studenten brengen de fakkel van Wageningen naar Almere.

De tocht van zestig kilometer wordt hardlopend, fietsend, skeelerend en roeiend afgelegd. De elf studenten van Windesheim Flevoland Mohammed Abuzid, Ivan van Harskamp, Gilles Dijkman, Sanne Maarsingh, Thomas Jonk, Marcel van Garderen, Rick-Jan Scholte, Nolan Derks, Martijn Heijsteck, Daphne Schoenmakers en Hiske Ruijs zijn vereerd mee te kunnen doen met dit unieke nationale evenement.

Mohammed Abuzid, student Bouwkunde, neemt namens Windesheim Flevoland de vlam in ontvangst in Wageningen: ‘Heel gaaf dat wij als jongeren, studenten meedoen en het vuur straks kunnen laten branden in Almere. Vrijheid gaat niet vanzelf, daar moet je moeite voor doen. Wij gaan met het team kilometers afleggen en energie leveren. Een nacht om stil te staan bij het voorrecht dat we hebben om te doen wat je leuk vindt. Voor mij is dat hardlopen op blote voeten.’

Op 5 mei om 16:00 uur overhandigen de studenten op het Bevrijdingsfestival Flevoland de fakkel aan de Commissaris van de Koning van de provincie Flevoland, de heer Leen Verbeek.

Gilles Dijkman, student Bedrijfseconomie, kijkt ondanks drukte rondom zijn afstuderen uit naar de estafette: ‘Een mooi initiatief om dit te doen met onze hogeschool. Als groep gaan we samen de vlam ophalen en de vrijheid uitstralen. Wij kunnen dit gewoon samen doen. Het is goed om aan vrijheid een beeld te geven.’

Al sinds 1948 wordt het Bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen ontstoken. Middernacht vindt er op het 5 Mei plein in Wageningen een ceremonie plaats, waarbij ruim 5000 sporters uit meer dan 200 gemeenten het bevrijdingsvuur in ontvangst nemen. Zij zorgen ervoor dat het Bevrijdingsvuur in heel Nederland brandt, hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het is eerder vanuit Normandië en Auschwitz naar Wageningen gebracht. De ceremonie middernacht markeert de overgang van herdenken op 4 mei naar vieren op 5 mei.