Extra tijd voor Stichting Oeverwal inzake MFC

Dronten – Het college van de gemeente Dronten geeft Stichting De Oeverwal tot uiterlijk 1 april 2015 de tijd om de nog ontbrekende gegevens aan te leveren. “Het belang van het realiseren van woningen voor senioren en het realiseren van vervangende huisvesting van voorzieningen is groot voor Swifterbant. Het draagvlak hiervoor is nadrukkelijk aanwezig in het dorp. Daarom geeft het college de Stichting nog één maal extra tijd om een volledig inzicht te bieden in financiën en toekomstbestendigheid,” aldus wethouder Van Bergen.

Op 14 januari jl. heeft het college de brief van de Stichting de Oeverwal ontvangen met daarin de antwoorden op de gestelde vragen inzake het voldoen aan de gezamenlijk overeengekomen voorwaarden. Deze brief is tijdens de collegevergadering van dinsdag 10 februari jl. besproken. “We zien dat er stappen in de goede richting zijn gezet, maar er zijn op dit moment onvoldoende aanknopingspunten om te kunnen constateren dat de Stichting aan de gezamenlijk overeengekomen voorwaarden heeft voldaan, “ aldus Van Bergen. De Stichting krijgt tot uiterlijk 1 april 2015 de tijd om de nog ontbrekende gegevens aan te leveren.

Op basis van de gezamenlijke overeengekomen afspraken kan het college pas bij een volledig passend inzicht een definitief groen licht geven voor een vervolg. Het nakomen van deze voorwaarden is echter geen doel op zich. De nog openstaande antwoorden op de voorwaarden hebben als doel om in een zo’n vroeg mogelijk stadium inzicht te krijgen in de financiële consequenties en toekomstbestendigheid van de operationele fase van het MFG. Echter ook wordt gevraagd diepgaander inzicht te verschaffen in bouwkosten.

De operationele fase ziet toe op het gebruik van het eventueel te realiseren MFG. Het bouwen van een gebouw is één, het duurzaam en toekomstbestendig exploiteren een tweede. Eerdere ervaringen, zoals bij de evaluatie van de Meerpaal, hebben geleerd dat zekerheid vooraf over de gebruiksperiode en de daarmee samenhangende exploitatie van maatschappelijke voorzieningen noodzakelijk is. De Stichting wordt onder andere gevraagd meer inzicht geven in de mate van commitment van alle betrokken partijen die straks een plek zouden moeten krijgen in het MFG.

Speciale aandacht wordt gevraagd voor het concept van ‘zorgwoningen’. Met name de zorgcomponent van de woningen en de achterliggende doelstelling om ouderen met een zorgbehoefte in de toekomst blijvend in Swifterbant te kunnen huisvesten, is voor het college nog steeds een zeer belangrijk vertrekpunt. De Stichting wordt gevraagd in hoeverre het ontbreken van een daadwerkelijk fysiek zorgsteunpunt toch kan resulteren in het voorzien van de (latente) zorgbehoefte.

Het college is zich bewust van het feit dat de ontwikkeling van de beoogde voorziening voor de Stichting geen alledaagse gang van zaken is. “Het ontbreekt hen zeker niet aan de energie en goede bedoelingen, maar wel aan de juiste expertise en ervaring. En dat is heel begrijpelijk”, stelt wethouder Van Bergen. “Daarom vragen we de Stichting ook aan te geven hoe ze die ontbrekende professionele helpende hand in gaan vullen.”

De Stichting geeft in haar brief van 14 januari 2015 zelf ook aan weer meer samen op te willen trekken. Deze wens heeft het college ook. Daarom wordt in het vervolgtraject intensief ambtelijk en bestuurlijk overleg gevoerd. In dit overleg wordt de Stichting, in de periode tot uiterlijk 1 april, ondersteund in het tijdig en volledig aanleveren van de gevraagde informatie.