Waterfront – Een visie

In zekere zin is Dronten een Utopia. Niet te verwarren met het welbekende televisieprogramma van dezelfde naam. Wat maakt Dronten dan een Utopia? Een Utopia is simpelweg een ideale leefomgeving. Waarom zou Dronten ideaal zijn? Dat schuilt vooral in de manier waarop Dronten is ontstaan. Zoals de meeste lezers vast weten is geheel Flevoland een polder. Een land gemaakt uit de bodem van de voormalige Zuiderzee. En ook nog eens een zeer jong land, want de wet waarmee de aanleg van de polder mee mogelijk werd stamt pas uit 1918.

De eerste dijk, die tussen Lemmer en Urk, stamt uit 1939. Aan de bouw van het dorp Dronten is pas begonnen in 1960! Tussen de oplevering van de Noordoostpolder en de bouw van Dronten zijn wel vele lessen geleerd. Zo zijn er in de Noordoostpolder veel satelliet dorpen gebouwd rondom hoofdstad Emmeloord. Echter was weinig Noodzaak voor deze dorpen en velen ervan hebben zich nooit veel verder ontwikkeld dan hoe ze oorspronkelijk zijn opgeleverd. Zo is er wel vaker geëxperimenteerd met de aanleg van woonlocaties. Het moet dan ook opvallen hoe bijzonder het wegennet van Lelystad is waarbij de autowegen vrijwel compleet gescheiden zijn van de woonkernen, fiets, en wandelpaden. Het is dan ook vrij uniek voor dit land om een nieuwe plaats te mogen bedenken en bouwen.

Vrijwel elke woonplaats in dit land is ooit ontstaan in een ver verleden en is op een vrij organische manier gegroeid tot de plaats die het tegenwoordig is. Alle woonplaatsen in Flevoland zijn ontstaan op de tekentafel en Dronten is geen uitzondering. Eigenlijk waren er zelfs meer dorpen dan alleen Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen gepland. Sporen ervan zijn op subtiele wijze alsnog terug te vinden over de gemeente. Door de lessen die men leerde in Noordoostpolder is het aantal dorpen echter gebleven op wat je vandaag kan zien en bewonen. En deze groeien elk jaar weer een stukje verder. Maar er steekt meer dan alleen bouw achter een utopie. De polder was rijk aan zeer vruchtbare grond, en niet iedereen mocht zich hier boer noemen. Zij die dat wel mochten doorstonden een selectieproces. Zo zijn er nog vele andere doelmatig geplaatste voorzieningen die Dronten eigenlijk een hele ideale omgeving maken om te wonen. Maar voor sommige eigenschappen ervan moet je soms net iets langer kijken. En daar zal deze serie volgende week weer op verder gaan.