Waterfront – Ga eens weg!

Dat we een spoorlijn hebben mag dan wel overduidelijk zijn. Bij Swifterbant zorgt het voor iets meer geluid en een nieuwe verkeerssituatie. In Dronten hebben we een station en een omliggend gebied dat vol in ontwikkeling is. Lessen zijn geleerd en tijdens evenementen in Biddinghuizen is Station Dronten een goed alternatief geworden voor Station Harderwijk. Natuurlijk blijft er dan wel het verlangen van velen om een extra NS-automaat op het station… Maar ik wil de aandacht richten op een ander gebied dat flink ontwikkeld is samenval met de spoorlijn. Namelijk de Hanzestrook.

Er is veel gedaan rondom de opening van de spoorlijn destijds. Zo was zelfs bij de oplevering van de tunnel tussen Kampen en Dronten een potje hardlopen georganiseerd. Deelnemers mochten zo onder het Drontermeer door. Maar m’n gevoel zegt dat de Hanzestrook altijd een wat onderbelicht deel is geweest. Het is dan ook… een fietspad. En ik weet dat er weinig mensen zijn van mijn leeftijd die plezier beleven aan lange fietstochten maken. Ik zie het steeds terug op de wegen die ik dan rijd, waar ik voornamelijk mensen van middelbare leeftijd en senioren tegenkom. Ik vind het jammer dat jongeren veelal ontbreken. De Hanzestrook fiets ik zo nu en dan. Vanaf de spoorbrug over de Biddingringweg loopt het fietspad naar het Revebos waar ze eindigd bij de spoortunnel. Vanaf daar kan je de dijk nemen richting Kampen of Elburg of het Revebos zelf. Via het Revebos kom je uit bij het Asielzoekerscentrum in het gehugt Roggebotsluis. Ook kun je buiten het bos om waar je, heel vervelend, langs een boerderij komt die ambachtelijk schepijs verkoopt. Ijs van eigen koemelk. Enige tijd terug schreef ik over de omgeving van Dronten als supermarkt en ik noemde vele plekken. Reveweg 4 is daarbij ook eentje om te noteren. Nee hoor ik hou helemaal niet van een lekker ijsje op z’n tijd tijdens een lange fietstocht hoor. Heus!

Maar wat maakt de Hanzestrook zelf nou zo bijzonder dat ik u probeer over te halen om eens de fiets te pakken naar Kampen? Laat ik dan al eens beginnen over wat fietsen in de polder even gemakkelijk maakt als saai: eindeloos lange, rechtdoor lopende wegen. Dat heeft de Hanzestrook niet. De Hanzestrook kronkelt als een slang door het landschap. Over bomen, langs akkers, over tochten, langs bruggen en over bruggen. Het gaat langs kleine bossages en een smal kanaal. Het gebied is meestal zo rustig dat je er zelfs roofvogels tegen kan komen. Ik zou toch zeker zweren ooit iets gezien te hebben dat wel erg leek op een arend qua formaat. Er zijn bankjes, een uitkijkpunt, een bos en vele mogelijkheden tot een hengeltje uitgooien. Het is een rijk gebied en met een beetje zon ook een prachtig gebied. Soms staat het blank van veel regen, soms gloeien de koren aren in de zon. Kleurrijk en ruig. Zo zie je Flevoland niet snel maar dit vind je vrijwel direct naast de deur.

Ook enkele bestaande fietspaden zijn fijn om te rijden, zoals de dijk. Ook deze kronkelt zich tussen de bomen en langs vele meren. Heerlijk met zonnig weer. En dan is er natuurlijk ook nog eens die Ijsboerderij aan de Reveweg. En natuurlijk Roggebot-House daar aan de sluis. Zoveel mogelijkheden om eens een heerlijk dagje van het weer te genieten. Er is strand, bos, grasweides…

De meteorologische herfst is intussen aangebroken en de hoeveelheid mooie dagen die er nog zullen zijn wellicht geteld. Daarom lieve lezers… geniet er eens even goed van en probeer dit prachtige pad eens. In het ergste geval heb je een gezonde dosis beweging gehad en als het een beetje mee zit een heerlijk dagje met de kop in de wind.