Waterfront – Een kwestie van geloof

Dronten kende ik als jong kind vooral als een Christelijk dorp. Mijn basisschool was het Christelijke ‘Aan Boord’. Mijn middelbare school was het Ichthus College. Elke dag kregen we passages te horen uit de Bijbel. Thuis spraken we een gebed voor onze maaltijden. Wat ik ervan moest vinden wist ik niet altijd zeker. Fijn was dan wel het geloofsonderwijs op het Ichthus College. De docent was uiteraard zelf Christelijk maar bood wel een eerlijke en objectieve kijk naar andere geloofsvormen wereldwijd. Geloof lijkt dan enigszins verband te houden met waar je bent geboren in de wereld. Maar cultuur mengt zich in deze tijden meer dan ooit waardoor religies zichzelf weer op hele nieuwe plekken introduceren. Soms met flinke weerstand. Zo kennen we vast allemaal hoe een man als Geert Wilders zich openlijk afkeert tegen de groei van Islam.

Hier in dit dorp zijn er zo soms ook incidenten geweest. Zo is er in 2003 een Moskee in Biddinghuizen in de as gelegd en is er in 2004 een bompakket gevonden bij de Fatih Moskee. Ook in kerk ‘De Ark’ lijkt er sprake te zijn geweest van brandstichting. De afgelopen jaren lijkt het er echter veel meer op dat we een tolerante samenleven hebben die ondertussen een huis bied aan vele geloofsvormen. Natuurlijk hebben we nog de kerken waarmee ik opgroeide. In mijn geval was het de Protestantse gemeente die thuis is in kerk ‘De Ark’. Nooit onopvallend was de Ludgerusparochie. Ooit gehuisvest in het centrum op de plek waar je tegenwoordig de ING bank vind. Enkel de toren staat nog overeind en de nieuwe kerk zelf is een korte wandeling verderop te vinden. Maar is nog veel meer te vinden. Geloof in Dronten is springlevend met diverse Christelijke stromingen. Naast dat hebben we zelfs twee Islamitische gemeenten. Zo is er de Fatih Moskee, een Turks-Islamitische gemeente, te vinden nabij kerk ‘De Ark’. Ook is er de Marrokaans-Islamitische gemeente in de Alhaq Moskee, te vinden nabij het Almere College.

Een van de grootste gemeenten van Dronten is echter die van de Jehova’s Getuigen in Swifterbant. De ‘Koninkrijkszaal’ was al niet klein en nu er gebouwd word aan een nieuwe congreszaal zal het uitgroeien tot de grootste locatie voor Jehova’s Getuigen van heel Nederland. De uitbreiding word met open armen ontvangen door Swifterbant. Kleinere geloofsgemeenten zijn uiteraard ook aanwezig maar (nog) niet in een gebouw binnen de gemeente. Daarvoor moet men soms enige afstand reizen. Zo is er in Almere per juni dit jaar een Boeddhistische tempel geopend. Ook heeft Almere een levendige Hindoe gemeente. Toch is er al met al veel te zeggen voor de enorme geloofsdiversiteit binnen deze bescheiden gemeente. Alleen al binnen het Christendom zijn er Katholieke, Protestantse, Gereformeerde, Vrije Evangelische, Jehova’s Getuigen en Vrijzinnige geloofsgemeenten actief over alle dorpen. Maar mocht geloof niet uw ding zijn is er ook alle ruimte om daarin naar hartelust uzelf te zijn. Maar dit is natuurlijk vooral mijn perspectief op zaken. Hoe kijken de gemeenten zelf naar Dronten? Daarover zult u later kunnen lezen hier, op Waterfront.