Nederlands clubkampioenschap wielrennen in Dronten

Dronten – Het Nederlands clubkampioenschap Wielrennen is afgelopen zaterdag in Dronten gehouden. Wielrenclubs uit het hele land deden in vier verschillende categorieën mee in de strijd voor het kampioenschap.

De wielerwedstrijd is na meer dan 10 jaar weer terug in Dronten. Al vanaf 1966 werd de wedstrijd in het dorp gehouden, maar verdween na 2003 van de agenda. Sindsdien werd het kampioenschap gehouden in de Groningse gemeente Hoogezand-Sappemeer. Maar dit jaar is de organisatie weer terug in Dronten, en de komende twee edities zijn ook al definitief aan Dronten verbonden, met een optie voor nog twee edities.

Er waren vier verschillende categorieën op het kampioenschap, de profs en ervaren mannen reden in de A categorie een parcours van 52 kilometer langs Roggebotsluis, Ketelhaven, Swifterbant en de Ketelmeerdijk. De mannelijke nieuwkomers in de B categorie en de vrouwen in de C categorie reden een ronde van 34 kilometer, het parcours was het zelfde als de A categorie, maar keerde op de Ketelmeerdijk in plaats van Swifterbant aan te doen. De Junioren in de D categorie reden een parcours van 10 kilometer. Zij reden Dronten uit en keerden op de Colijnweg. De start vond plaats op het meerpaalplein. Onder luid applaus van het enthousiaste publiek vertrokken de bijna 1000 wielrenners vanaf een verhoging naast de ingang van de Meerpaal. De finish was op de Oost, die vanwege de wedstrijd voor het verkeer was afgesloten.

Rond zes uur was de prijsuitreiking. In categorie A won het team van Zaanlandse Wielerclub D.T.S. In categorie B won wielrenvereniging de Peddelaars uit Hogeveen de ploegtijdrit. In de vrouwen categorie ging wielrenvereniging Noord-Holland met het kampioenschap er van door, bij de Jeugd won de ploeg van WTC De Amstel. Wielrenvereniging Noord-Holland won het algemene clubkampioenschap, en presteerde in alle categorieën het beste.