Europees Grasland Congres toepasbaar voor boerenpraktijk

Dronten – Dronten – Maandag 15 juni bezochten studenten van CAH Vilentum het congres van European Grassland Federation (EGF) met als thema Grassland and forages in high output dairy farming systems. De studenten waren zeer enthousiast over de kennis die ze hebben opgedaan van wetenschappers en onderzoekers.

Robin van Walvoort derde jaars student Agrarisch ondernemerschap bij CAH Vilentum heeft in korte tijd veel kennis opgedaan. ,,De informatie die gegeven werd door wetenschappers en onderzoekers kwam uit de eerste hand, zonder commerciële belangen. Ik heb met een Zweedse onderzoeker gesproken over beweiding met automatisch melken en heb veel nuttige adviezen gekregen welke zeer goed toepasbaar zijn op ons eigen bedrijf. Het was voor mij een goede gelegenheid om mijn kennis te vergroten en te netwerken met topadviseurs op het gebied van grasland, bemesting en beweiding met automatisch melken. Interessant om tijdens een presentatie over melkveebedrijven uit verschillende Europese landen, de bedreigingen en kansen te zien. Het probleem wat je in elk land ziet is de vergrijzing in de agrarische sector. In Nederland zijn de boeren het meest tevreden terwijl zij het minst verdienen. In Ierland liggen de inkomens het hoogst maar daar is de tevredenheid het laagst.”

CAH Vilentum ziet in de vergrijzing van de sector een uitdaging om studenten enthousiast te maken voor een studie in de veehouderij. Congressen als deze versterken de opleidingen zodat de toekomstige generatie voldoende kennis en ondernemerschap op kan doen om deze mooie sector professioneel aan te kunnen vullen.

Naast het congres in Wageningen hebben de 200 deelnemers uit voornamelijk Europese landen ook een bezoek gebracht aan het Aeres Praktijkcentrum te Dronten. ,,Bezoekers waren enthousiast over het concept met de drie bedrijfsstijlen”, vertelt Jeroen Nolles, teamleider veehouderij & ondernemerschap bij CAH Vilentum in Dronten en voorzitter van EGF2015. ,,Daar waar het om ons beweidingsbedrijf gaat zien we veel kansen om beweidingstrategieën uit Ierland en Nieuw Zeeland te benutten. Hier kunnen onze studenten en wij veel van leren!”.