Een verborgen handicap, Studium Generale over niet-aangeboren hersenletsel

Almere – Windesheim Flevoland en de nieuwe bibliotheek organiseren op woensdag 20 mei een Studium Generale college over niet-aangeboren hersenletsel. Hersenletsel door ziekte of ongeval is een onzichtbare aandoening die jaarlijks 130.000 Nederlanders treft. ‘Meer begrip en bekendheid is nodig’, aldus Kitty Jurrius, Associate lector op het gebied van hersenletsel bij het Lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg van Windesheim Flevoland. Tijdens dit college vertelt zij over de aandoening, over de gevolgen, over de zorg en de wijze waarop deze door getroffenen wordt ervaren. Voor haar onderzoek voert zij veel gesprekken met mensen met hersenletsel en hun naasten.

Eten, drinken, slapen, werken of op visite gaan. Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is dat niet langer vanzelfsprekend. Volgens de Hersenstichting kampen zo’n 500.000 mensen in Nederland met de directe gevolgen van een hersenaandoening. Een zeer omvangrijke groep, in aantal vergelijkbaar met de groep astmapatiënten. Op het oog lijkt er met hen niks aan de hand, maar schijn bedriegt. Begrippen als eigen regievoering of eigen kracht krijgen voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel een andere betekenis. Last hebben van verminderde informatieverwerkingssnelheid is wat anders dan verminderde intelligentie.

Niet-aangeboren hersenletsel heeft verschillende oorzaken. Beschadiging van de hersenen kan ontstaan door een ongeval, beroerte, een hersentumor, langdurig zuurstoftekort of door een infectie. Ook ziektes zoals Multiple Sclerose of Parkinson kunnen leiden tot hersenletsel. In veel gevallen is het hersenletsel blijvend en houden mensen last van chronische functiebeperkingen, zoals vermoeidheid, een verslechterd kortetermijngeheugen of gedragsverandering.

Kitty Jurrius onderzoekt hoe de nazorg voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel beter kan. Met de transitie van de zorg naar gemeenten krijgen meer zorgprofessionals met hersenletsel te maken. Door getroffenen een stem te geven wil zij meer begrip kweken voor de beperkingen die mensen na het hersenletsel overhouden.

Studium Generale Almere is zowel toegankelijk voor studenten van Windesheim Flevoland en CAH Vilentum, als voor overige belangstellenden.Het college vindt plaats in de nieuwe zaal van de bibliotheek in Almere Stad. Aanvang 19.30 uur. Toegang is gratis op vertoon van een kaartje, verkrijgbaar bij de klantenservice of via de website van de nieuwe bibliotheek.