Dronter werkgevers ‘goed’ voor meer dan 180 ‘sociale’ werkplekken

Dronten – Al meer dan 180 werkplekken!’ is te lezen op het nieuwe ‘scorebord’ met werkgevers wat al sinds 2014 in de hal van het gemeentehuis hangt. Dit betekent dat al meer dan 180 werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek hebben gevonden bij werkgevers binnen en buiten de gemeente Dronten. Van werkervaringsplaats tot een reguliere baan, binnen uiteenlopende branches. Wethouder Vis onthulde het bijgewerkte scorebord donderdag en reikte meteen een keurmerk uit aan de heer Schuurhuis van Albert Heijn Biddinghuizen.

De campagne ‘De Werkplek’ is in oktober 2013 van start gegaan om werkplekken te werven voor mensen die moeilijk werk kunnen vinden vanwege een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo’n ‘werkplek’ kan een stage zijn, een werkervaringsplaats, maar ook gewoon een reguliere baan. Het werkgeverscontactteam van de gemeente ondersteunt de werkgevers hierbij en geven hen desgevraagd advies, bieden instrumenten ter ondersteuning aan of begeleiden de kandidaat op de werkplek. Hierin werkt de gemeente samen met inwoners en organisaties zoals werkgevers, UWV, uitzendbureaus en omliggende gemeentes.

Werkgevers die een werkplek geven ontvangen hiervoor een keurmerk. Inmiddels zijn er al 38 keurmerken uitgereikt. Wethouder Vis is zeer trots op dit aantal: “En dit aantal groeit nog steeds”. Jan Schuurhuis van Albert Heijn Biddinghuizen nam het keurmerk met trots in ontvangst. “Dit keurmerk staat voor ons symbool voor ons maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Het krijgt een zichtbare plek in de winkel; hopelijk doet dit andere werkgevers volgen”.

Een werkplek volgens de Banenafspraak, is een werkplek voor mensen met een arbeidsbeperking. Die niet zelfstandig een inkomen op het niveau van het wettelijk minimum loon kunnen verdienen. “In Flevoland willen we de komende twee jaar, 2015 en in 2016, 400 van deze banen realiseren; 250 hiervan gaan we realiseren bij regionale werkgevers. In de gemeente Dronten hebben we inmiddels drie banen gerealiseerd binnen de Banenafspraak; het is moeilijk, maar we gaan ervoor!” aldus wethouder Vis.

Er zijn verschillende instrumenten die werkgevers kunnen helpen een werkplek aan te bieden. Deze instrumenten zorgen ervoor dat een nieuwe medewerker met plezier zijn werk kan doen en de werkgever minder zorgen heeft over mogelijke financiële risico’s. “Onze medewerker kan vanwege een beperking niet zelfstandig het wettelijk minimumloon verdienen. Wij betalen deze medewerker loon, maar voor de uren waarvoor onze medewerker verminderd productief is, krijgen we een financiële compensatie. We betalen als werkgever dus alleen voor de productieve uren,” legt Schuurhuis uit. Andere middelen zijn jobcoaching of een proefplaatsing een premiekorting of een mobiliteitsbonus. Het werkgeverscontactteam van de gemeente kan hier alles over vertellen.

Werkgevers die meer willen weten over ‘De Werkplek’ of zelfs een werkplek te bieden hebben kunnen contact opnemen met het werkgeverscontactteam van de gemeente Dronten via 14 0321 of dewerkplek@dronten.nl of kijken op de website.