De Apv wordt vernieuwd, praat mee!

DRONTEN- Teveel regels, of juist te weinig? De Algemene plaatselijke verordening (Apv) is aan vernieuwing toe. De gemeente Dronten wil hiervoor de hulp van inwoners, die wonen, recreëren en ondernemen in de gemeente Dronten, inschakelen. Op maandag 2 november zijn inwoners daarom tussen 19.00-21.30 uur van harte welkom in het gemeentehuis om mee te praten over de nieuwe Apv.

Apv: voor iedereen

De Algemene plaatselijke verordening, afgekort Apv, is een verzameling van regels die door elke gemeente in Nederland afzonderlijk wordt opgesteld en geldt voor iedereen binnen de gemeente. De regeling heeft als doel de dorpen netjes en leefbaar te houden. Er staat bijvoorbeeld in dat men hondenpoep moet opruimen, dat auto’ s niet zomaar op een stoep geparkeerd mogen worden en dat men voor een terras een vergunning nodig heeft. Burgemeester Aat de Jonge: “Onze inwoners moeten leven met de regels uit de Apv. Daarom horen we graag van onze inwoners welke regels echt nodig zijn en welke we kunnen missen. Waar hebben we met elkaar last van, maar wat heeft een gemeente ook nodig om op te kunnen treden? Ik nodig inwoners, ondernemers, jong en oud van harte uit hierover mee te praten!”

Vangnet

Omdat veel verschillende gebruikers van de openbare ruimte moeten ‘leven’ met de Apv, zijn er in de Apv op veel verschillende categorieën regels opgenomen. Daarom wordt de Apv ook wel omschreven als ‘vangnet voor alle regels die niet ergens anders geregeld zijn’. De regels die opgenomen zijn in de Apv, zijn ook vaak een uitwerking van landelijke regels, die vastgelegd zijn in wetgeving.

Aanmelden

De gemeente nodigt zoveel mogelijk verschillende groepen inwoners die te maken hebben met de Apv, uit om mee te denken over de nieuwe Apv. Inwoners kunnen zich aanmelden voor de inwonersavond over de Apv op 2 november via www.dronten.nl/apv. Hier kan men ook een keus maken over welk thema binnen de Apv men mee wil praten: openbare orde en veiligheid, bescherming van milieu en natuurschoon en andere onderwerpen betreffende de huishouding van de gemeente.
Ook is het aanmeldingsformulier per post op te vragen via 14 0321 of af te halen op het gemeentehuis.