Broodje Brandweer

Foto: Jennifer Sauer

Onder deze titel nodigt brandweer Flevoland zelfstandig wonende ouderen en hulpbehoevenden uit om tijdens de brandpreventieweken, van 6 tot en met 30 oktober, te komen lunchen op de verschillende brandweerkazernes in Flevoland.

Helaas is de laatste jaren gebleken dat juist de groep zelfstandig wonende ouderen en hulpbehoevenden bij een woningbrand zeer kwetsbaar is. Door de vergrijzing en de trend om langer zelfstandig te blijven wonen, zal het aantal ouderen dat overlijdt door brand flink toenemen. Ouderen lopen een groter risico een woningbrand niet te overleven. Vergeleken met mensen onder 65 jaar is de overlijdenskans zelfs 2,6 keer zo groot. Brandweer Flevoland zoekt daarom naar verschillende mogelijkheden om met hen in contact te komen. De laatste jaren heeft Brandweer Flevoland de landelijke campagne “Wat doe jij bij brand” gebruikt om ook ouderen bewust te maken van de gevaren van brand en hoe zij de kans op brand kunnen verkleinen.

Dit jaar heeft Brandweer Flevoland gekozen voor een andere aanpak om dit thema onder de aandacht te brengen van deze kwetsbare groep. De brandweer nodigt juist deze groep mensen uit voor een lunch en een informatieve middag. Doormiddel van een kleine presentatie en veel één op één gesprekken probeert de brandweer de ouderen en zelfstandig wonende hulpbehoevende hun eigen woonomgeving nog eens extra onder de loep te nemen.

In de periode van 6 tot en met 30 oktober 2015 staan verdeeld over heel Flevoland in totaal 15 van deze lunches op het programma. Op 6 oktober zal er in Dronten worden afgetrapt.