Bataviawerf gaat vanaf morgen weven op replica van bijzonder 17de eeuws weefgetouw

Lelystad – Op de Bataviawerf wordt sinds 2009 hard gewerkt aan de nieuwe zeilen voor de Batavia. De zeilen zijn met de hand genaaid, echter het zeildoek werd tot op heden elders ingekocht. Toen de Bataviawerf een origineel 17de eeuws weefgetouw van rolrederij P.H. Kaars Sijpesteijn in bruikleen kreeg van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, werd direct gestart met het maken van een replica, waarop het doek voor het voorbramzeil van de Batavia geweven zal worden. Op 27 augustus zal de replica officieel in gebruik genomen worden. Een afgevaardigde van de familie P.H. Kaars Sijpestijn zal de officiële eerste weefhandeling verrichten. Een bijzonder moment met een bijzonder verhaal.

Het originele 17de eeuwse weefgetouw, welke de Bataviawerf in bruikleen heeft, komt van de rolrederij P.H. Kaars Sijpesteijn uit Krommenie. In het 17de eeuwse Krommenie werd de organisatie van honderden thuisweverijen door rolreders gedaan. Deze zogenaamde rolreders zorgden voor de garens, stelden de weefgetouwen ter beschikking aan de wevers en leverden de rollen zeildoek aan de zeilmakers op de scheepswerven. Opeenvolgende generaties van de familie Kaars (vanaf 1812 familie Kaars Sijpesteijn) waren rolreders. Als de weefsels klaar waren werden deze rollen doek op kwaliteit gecontroleerd en verzegeld met loodjes. Bij het bergen van de oorspronkelijke Batavia zijn een aantal van deze loodjes gevonden Een leuk detail is dat het bouwjaar van dit weefgetouw en van de Batavia erg dicht bij elkaar liggen. De Batavia is gebouwd in 1628 en het weefgetouw is van 1625. Aangezien 50 tot 75% van het zeildoek voor de VOC in de 17de eeuw in Krommenie werd geweven is de kans dan ook zeker aanwezig dat het oorspronkelijke Batavia zeildoek hier ook gefabriceerd is.

Als gevolg van de opkomst van de stoommachine nam de vraag naar zeildoek in de loop van de 19de eeuw af. De familie Kaars Sijpesteijn startte de Nederlandse Linoleum Fabriek (N.L.F.) en men ging over op het produceren van linoleum als vloerbedekking. Linoleum is een combinatie van doek (jute) en lijnolie. Eind jaren 60 is door een reorganisatie de N.L.F. opgegaan in de Forbo onderneming. Forbo is al vele jaren een toonaangevende producent van vloerbedekking, bouw- en constructielijmen.

Met de replica van het weefgetouw heeft de Bataviawerf er weer een (scheeps)ambacht bij; het weven van zeildoek. Zowel het originele 17de eeuwse weefgetouw als de replica zijn te bezichtigen bij de zeilmakerij op de Bataviawerf. Kijk voor meer informatie op de website.